De gemeenteraad van Utrecht heeft 45 zetels. VVD (5 zetels), Groen Links (9 zetels), D66 (13 zetels) en SP (4 zetels) vormen de coalitie in de gemeenteraad van Utrecht.
Partijen die nu in de oppositie zitten zijn: PvdA (5 zetels), CDA (3 zetels), Stadsbelang Utrecht (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels), Student & Starter (1 zetel) en Partij voor de Dieren (1 zetel).

Ook verkiesbaar in Utrecht zijn:
Piratenpartij Utrecht lijst 11
PVV Utrecht lijst 12
DENK lijst 13
Seniorenpartij Utrecht lijst 14
Blanco lijst van der Wal lijst 15
Evenwicht lijst 16 

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is 59% en de uitslag van 21 maart 2018 ziet er in Utrecht als volgt uit: GroenLinks: 12 zetels, D66: 10 zetels, VVD: 6 zetels, PvdA: 3 zetels, DENK: 2 zetels, SP: 2 zetels, CDA: 2 zetels, ChristenUnie: 2 zetels, Student & Starter: 2 zetels, Partij voor de Dieren: 2 zetels, PVV: 1 zetel en Stadsbelang Utrecht: 1 zetel

Lijst 1

Geen softdrugsparagraaf bij D66 Utrecht. Info via landelijke site: Een van de belangrijkste redenen waarom D66 de teelt en verkoop wil reguleren, is het beperken van de gezondheidsrisico’s. Door te reguleren kan de overheid toezicht houden op het productieproces en voorkomen dat er gevaarlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt of andere schadelijke stoffen worden toegevoegd. Op deze manier kan de bescherming van de volksgezondheid van bijna een half miljoen consumenten gewaarborgd worden.

Lees meer...

Lijst 2

GroenLinks blijft voorstander van het experiment met gecontroleerde productie van softdrugs. Zolang de 'achterdeur' van coffeeshops illegaal is, houden we een probleem met georganiseerde drugscriminaliteit. We volgen de ontwikkelingen in de rechtspraak actief om eventuele uitbreiding van de gedoogpraktijk mogelijk te maken. 

Lees meer...

Lijst 3

De regels voor coffeeshops werken goed in Utrecht. De coffeeshops zijn verspreid over de gemeente en niet alle druk ligt op de binnenstad. Dit willen wij zo houden. Wel wil de VVD dat de gemeente overlastgevende coffeeshops blijft aanspreken. De burgemeester heeft voldoende mogelijkheden deze coffeeshops aan te pakken en eventueel te sluiten. Aan de randen van de stad pleit de VVD voor een “drive-in coffeeshop”.

Lees meer...

Lijst 4

Geen softdrugsparagraaf bij PvdA Utrecht.

Via landelijke site: Ons softdrugsbeleid vraagt een realistische koers. Het huidige softdrugsbeleid, waarbij de verkoop van softdrugs wordt gedoogd maar de wietteelt verboden is, werkt criminaliteit in de hand. In ons verkiezingsprogramma zeggen we daarom dat wietteelt legaal moet worden.

Lees meer...

Lijst 5

Gokken en dealen op straat wordt harder aangepakt. En niet zoals eerder gebeurde op de Amsterdamsestraatweg, pas nadat de bewoners en de SP aan de bel hadden getrokken. Verder geen expliciete softdrugsparagraaf.

Lees meer...

Lijst 6

In de afgelopen jaren is de overlast rondom coffeeshops gelukkig drastisch gedaald. Het consequent en duidelijk handhaven van regels loont.
Coffeeshops die overlast veroorzaken of niet voldoen aan de criteria, moeten door de gemeente Utrecht onmiddellijk en definitief gesloten worden. Coffeeshops zijn verplicht streng de leeftijdsgrenzen te handhaven: minderjarige klanten mogen geen drugs kopen.

Lees meer...

Lijst 8

De ChristenUnie wil dat in het drugs- en alcoholbeleid gezondheid centraal staat, direct gevolgd door het voorkomen van overlast. Het aantal coffeeshops wordt niet verder uitgebreid.

Lees meer...
Laad Meer