Algemene stem- en kieswijzers

stemwijzer

Een van de meest gebruikte stemhulpen in verkiezingstijd. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen. Voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 hebben 7 provincies opdracht gegeven om een StemWijzer te maken: Flevoland, Gelderland, Limburg, Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. De StemWijzer bestaat sinds 1989 en is ontwikkeld door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat

kieskompas

Inwoners van 6 provincies kunnen een Kieskompas raadplegen: Drenthe, Gelderland, Ironing, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland. Kieskompas zegt dat hun methodeverschillen tussen politieke partijen duidelijk en scherp maakt. Bovendien is Kieskompas de enige kieshulp die de standpunten van alle partijen controleert (bij andere stemhulpen kunnen partijen zelf invullen wat ze maar willen).

Mijn Stem

 

 

MijnStem is een stemhulp van CITISENS B.V. (“CITISENS”). CITISENS is een zusje van NECKER VAN NAEM B.V.. NECKER VAN NAEM B.V. is al meer dan 14 jaar actief met onderzoek en advies in het lokale, provinciale en landelijke bestuur. Zij is marktleider op het gebied van raadsonderzoek en rekenkameronderzoek. Meer dan 75% van de gemeenteraden zijn getraind of begeleid door haar adviseurs. De technische uitvoering wordt gedaan door iVOX, een Belgische online-research bureau dat al sinds 2009 meertalige stemhulpen bouwt voor Europa en België, en nu dus ook al enkele jaren voor Nederland.

jongeren kieswijzer

Op woensdag 20 maart 2019 gaan we weer stemmen! Dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over? Over welke onderwerpen gaat de provincie? Heeft stemmen nog wel zin? Daar kom je op deze site achter. Stemmen: Belangrijk of Onbelangrijk? Op de Jongerenkieswijzer kan jij jouw mening vormen of deze verkiezingen voor jou belangrijk of onbelangrijk zijn. Om meer informatie te krijgen over jouw provincie, de verschillende onderwerpen en de politieke partijen kun je na afloop jouw provincie aanklikken.

Logo Stemmentracker

Mocht je willen weten wat de partijen de afgelopen periode hebben gedaan, dan kun je terecht bij de StemmenTracker. Op deze site wordt bijgehouden wat partijen gestemd hebben in de Tweede Kamer. Deze site is ook ontwikkeld door ProDemos.

C6juWmjWwAA3AV2.jpg large

De Wijze Stemmer - Dit initiatief van de Brainwash, NPO, Omroep HUMAN en Stichting The School of Life heeft filosofen uit de geschiedenis gelinkt aan politieke partijen. Na het kiezen uit een aantal stellingen wordt aangegeven met welke filosoof (en bijbehorende politieke partij) de standpunten het meest overeenkomen.