Experiment Venlo

Venlo • 3 coffeeshops •

De Limburger 12-02-2020 Zorgen bij Limburgse gemeenten om rookverbod in coffeeshops

Limburgse gemeenten vrezen overlast als vanaf 1 april het rookverbod in coffeeshops wordt gehandhaafd. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo wil met de zeven andere coffeeshopgemeenten Den Haag dan ook vragen om een uitzondering te maken voor coffeeshops.

1Limburg 29-08-2019 Venlo niet in wietproef door ingezetenencriterium 

Venlo is niet geselecteerd voor deelname aan de wietproef. Dit komt doordat de gemeente het ingezetenencriterium niet strikt handhaaft. Volgens dit I-criterium mag cannabis alleen verkocht worden aan mensen met een Nederlands paspoort, terwijl in Venlo ook aan Duitse klanten wordt verkocht.

De gemeente Venlo had wel belangstelling voor deelname aan het experiment. De gemeente meldde zich aan onder de voorwaarde dat de burgemeester zelf bepaalt op welke manier het ingezetenencriterium gehandhaafd wordt.

1Limburg 11-06-2019 Animo voor deelname wietproef valt tegen

"2. Welke Limburgse gemeenten hebben zich aangemeld?
Voor zover bekend Maastricht, Venlo en Heerlen. Vooral in Maastricht was het spannend. De coffeeshops in de stad wilden eerst niet meewerken, maar zijn nu toch overstag gegaan na een overleg met burgemeester Penn. In een Raadsbrief schrijft de burgemeester: "Dit betreft momenteel enkel een belangstellingsregistratie waarmee nog geen sprak is van daadwerkelijke deelname". De proef duurt vier jaar en wordt landelijk in zes tot maximaal tien gemeenten gehouden."

 

De Limburger 26-11-2019 Burgemeester Venlo positief over deelname wietproef

"Het kabinet heeft er belang bij dat zes tot tien gemeenten deelnemen aan de wietproef, zo kreeg Scholten te horen. Tevens wil het zeker de effecten in de grensstreek beoordelen. Burgemeester Scholten zou het ook raar vinden als alleen Nederlanders straks veilige wiet kunnen kopen, terwijl Duitsers via de straathandel wiet krijgen die met „giftige bestrijdingsmiddelen” is gemaakt. „We gaan Duitsers toch geen onveilige wiet verkopen?” "