Experiment Arnhem

Arnhem • 11 coffeeshops •

Gemeente Arnhem Raadsbrief van de burgemeester 01-07-2021 

Geachte voorzitter en leden,
Met deze raadsbrief informeren wij u over de huidige stand van zaken van de Arnhemse deelname aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Wij blikken ten eerste terug op de afgelopen ontwikkelingen, vervolgens leest u meer over de stand van zaken in Arnhem.

Op 21 april 2021 namen wij deel aan het bestuurlijk overleg experiment gesloten coffeeshopketen. Dit is een regulier overleg van de ministers met de burgemeesters van de tien deelnemende gemeenten aan het experiment en een van de gremia waar wij hebben gepleit voor biologische verpakkingen van de diverse hennepproducten. De ministers vertelden ons toen nogmaals dat een start van het experiment, voorafgegaan door een overgangsfase, in september of oktober van dit jaar niet haalbaar is.
Tegelijkertijd konden zij op dat moment ook niet met zekerheid zeggen wanneer dit wel het geval is. Daarvoor kent het proces naar dat moment toe nog te veel onzekerheden.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Arnhem,
de secretaris, de burgemeester,

De nieuwsredactie 14-01-2021 Duurzame verpakkingen geen regel voor wietexperiment  

Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor milieuvriendelijke wietzakjes. Duurzame wietzakjes zijn nog niet meegenomen in de huidige regelgeving van het zogeheten wietexperiment. Hij hoopt dat hij nieuwe regels voor duurzame softdrugs verpakkingen ingevoerd kan krijgen.

Er zijn al duurzame wietzakjes, gemaakt van pergamijn, verkrijgbaar. Pergamijn bestaat uit recyclebare materialen en is volledig composteerbaar. Bij de groothandel  kunnen coffeeshops deze duurzame zakjes kopen. Vorige week nog heeft de groothandel miljoenen zakjes verkocht aan coffeeshops in Amsterdam. Een nadeel van de duurzame wietzakjes is dat ze niet waterdicht zijn. In Amsterdam zal het niet meer lang duren voordat de nieuwe zakjes verkocht gaan worden. “Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame zakjes binnenkort op straat in Amsterdam.”

 Afbeelding

DG 03-03-2020 Vernieuwde Arnhemse coffeeshop wil niet meer stiekem zijn: 'Upstairs is een gewone horecazaak'.

Coffeeshop Upstairs is vernieuwd. Op zo’n manier, dat passanten even twee keer met hun ogen knipperen om te zien of de nieuwe zaak in de Arnhemse Beekstraat écht een coffeeshop is. Een rode loper en grote open ramen, binnen een toonbank als ware het een snackbar. ,,We zijn gewoon een horecazaak’’

DG 03-09-2019 Arnhemse coffeeshophouders in shock over proef met 'staatswiet'

"Je krijgt eenheidsworst, elf coffeeshops die allemaal dezelfde legale wiet gaanverkopen’’, zegt een Arnhemse coffeeshophouder. ,,De wiet en hasj die de klanten niet meer kunnen krijgen, kopen ze dan in een andere stad of illegaal op straat.”

Omroep Gelderland 30-08-2019 Wietproef in Gelderland: wat zijn de gevolgen voor...

Politie, burgemeester, coffeeshophouder, consument en teler 

AD 28-08-2019 Arnhem hoopt vurig op staatswiet

Burgemeester Achmed Marcouch. Fotocredits van 't Hullenaar 

Marcouch is voorstander van de wietproef: ,,De gedoogsituatie in Nederland is schizofreen: coffeeshophouders staan door de illegale aanvoer noodgedwongen met één been in de misdaad. We moeten leren van de situatie in Canada. Misschien zal ook hier de misdaad niet direct verminderen. Het wordt hard werken. Dus dit moet je niet romantiseren.’’

In Arnhem wordt elke week wel een hennepkwekerij opgerold, weet hij. ,,Ik hoop dat de resultaten van het experiment positief uitpakken en dat we politiecapaciteit vrijspelen. Denk ook aan de gebruikers. Die krijgen nu de kans een geheel legaal product te kopen.”

Omroep Gelderland 28-08-2019 Arnhem en Nijmegen doen mee aan de wietproef 

Omroep Gelderland 07-06-2019 Doet jouw gemeente mee met de wietproef?

"Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Harderwijk en Tiel gaan zich aanmelden als kandidaat voor de wietproef. Tot uiterlijk 10 juni kunnen gemeenten hun belangstelling om te experimenteren met legale wiet kenbaar maken bij het Rijk. Landelijk worden er tien gemeenten uitgepikt die de proef mogen gaan doen."

Doet jouw gemeente mee met de wietproef? Bekijk hier of jouw gemeente (in de provincie Gelderland) zich aanmeldt.

 

Raadsvragen 05-06-2019 aan burgemeester Marcouch door PVV Arnhem over mogelijke schadeclaims van coffeeshops bij een mogelijke deelname aan de wietproef

pvv motie arnhem 02 06 2019

 

Toezeggingen Deelname experiment gesloten coffeeshopketen 15-05-2019

 Arnhem toezegging bm 15 05 2019

 

Raadsbrief "Aanmelding Arnhem voor experiment gesloten coffeeshopketen" 25-04-2019

De Minister van Justitie en Veiligheid bericht ik vóór 10 juni of wij interesse hebben. Voor de selectie laat de minister zich adviseren door De adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen (commissie Knottnerus). De keuze volgt naar verwachting in het najaar 2019.

Gemeenten die deelnemen, gaan het eerste jaar in de voorbereidingsfase adequaat toezicht opstarten en een handhavingsarrangement voorbereiden met de partners. Relevante verordeningen worden aangepast en beleidsregels herschreven of ontwikkeld. Op dit moment kan de Minister nog niet aangeven wanneer de voorbereidingsfase aanvangt en wanneer het experiment vervolgens feitelijk start.
Ik vertrouw erop dat u mij uw interesse en overwegingen als gemeenteraad meegeeft voor dit project, zodat ik voor 10 juni de minister van Justitie en Veiligheid de brief kan schrijven die uw inbreng adequaat weerspiegelt.

Hoogachtend

Ahmed Marcouch
Burgemeester van Arnhem