Experiment Oldambt

Oldambt • 2 coffeeshops •

RTVN 05-07-2019 Oldambt zegt 'nee' tegen deelname nationale wietproef

De gemeente Oldambt wil onder de huidige voorwaarden niet meedoen aan het landelijke wietexperiment. Struikelblok is het zogenaamde 'ingezetenencriterium'. Het kabinet wil voorkomen dat mensen vanuit het buitenland die wiet kopen bij de coffeeshops. En daar wringt hem de schoen voor de gemeente Oldambt. De gemeente ligt op de grens met Duitsland. Meewerken aan de proef zou betekenen dat beide coffeeshops naar alle waarschijnlijkheid omzet mislopen.

DvhN 12-06-2019 Oldambt zegt (onder voorwaarden) 'ja' tegen proef: Legale wietverkoop van Duitse grens tot en met stad Groningen

De gemeente Oldambt heeft het ministerie laten weten ‘het mooi te vinden als Oldambt gezamenlijk met Midden-Groningen en Groningen aan het experiment met het telen van legale wiet kan deelnemen’.

"We hebben dan een pilot vanaf de grens met Duitsland tot en met de stad Groningen, de A7-variant”, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt. Haar collega-bestuurders zijn op de hoogte van het idee.

Oldambt is de enige grensgemeente in Noord-Nederland die oren heeft naar de proef, de stad Groningen de enige grote stad die het aandurft. Als Oldambt daadwerkelijk mag meedoen, dan geldt het zogenaamde ingezetenencriterium.

Dat houdt in dat de coffeeshops buitenlandse bezoekers dienen te weren bij de deur. Sikkema: ,,Wij willen dat het kabinet een streep door die voorwaarde zet. Dat is voor ons een absoluut harde eis.”

 

DvhN 11-06-2019Groningen meldt zich als enige grote stad voor deelname aan ‘wietproef’

"Gemeenten konden tot deze week beslissen of zij willen meedoen aan een proef met de legale teelt van marihuana. In totaal negentien gemeenten hebben zich aangemeld waaronder ook Oldambt (Winschoten) en Midden-Groningen (Hoogezand). De vijf grootste steden van het land bedanken echter."