Coffeeshopbeleid Tilburg

  

Werkgroep X

Coffeeshopbeleid gemeente Tilburg dossier Werkgroep X juni 2020

Dossier experiment gesloten coffeeshopketen Tilburg

 

Image 31 12 20 at 00.16 1

Coffeeshops Tilburg 


Coffeeshop Toermalijn 

Coffeeshop Crackers

Coffeeshop de Muze 

Coffeeshop Pasja

Coffeeshop Shiva

Coffeeshop Level 

Coffeeshop Maximillian 
Maximilian in Brabants Dagblad 29-08-2019 

Coffeeshop Africa
BD 03-10-2020 Coffeeshop Africa in Tilburg mag open blijven 

De sluiting die coffeeshop Africa boven het hoofd hing, is van de baan. De eigenaar heeft burgemeester Weterings ervan overtuigd dat de vergunning niet wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten, zoals bureau Bibob suggereerde.

 

BD 11-01-2021 ING mag coffeeshopketen The Grass Company niet buitenzetten

De ING mag de bankrelatie met coffeeshopketen The Grass Company niet opzeggen. De rechtbank in Amsterdam vindt dat het feit dat justitie de coffeeshops verdenkt van witwassen en belastingfraude onvoldoende reden om nu al de bankrekening op te zeggen.

De bank liet The Grass Company vorig jaar op 9 april weten dat ze de relatie met de door Johan van Laarhoven opgerichte coffeeshopketen (met twee filialen in Tilburg en twee in Den Bosch) wil opzeggen. Aanleiding daarvoor is het feit dat het Openbaar Ministerie in Breda de bestuurders van The Grass Company verdenkt van belastingfraude en witwassen.

 

2Doc 03-12-2021 In gesprek met coffeeshopmanager J. Rutten Grasscompany 

Langzaam maar zeker zet de Nederlandse overheid stappen om de verkoop van wiet uit de illegaliteit te halen. In een experiment zullen coffeeshops in tien gemeentes komende jaren alleen nog wiet inkopen van legale telers die door de overheid zijn aangewezen. Hoe kijken de coffeeshops aan tegen het experiment? 2Doc praatte erover met Jasper Rutten (40), manager van coffeeshop ‘The Grass Company’ met filialen in Tilbug en Den Bosch.

Denken jullie tijdens de wietproef dezelfde kwaliteit wiet te krijgen die jullie gewend zijn?
'Als ik kijk naar de fantastische kwaliteit wiet die er nu illegaal geteeld wordt, dan kan ik me alleen maar voorstellen dat er legaal nog veel betere producten gaan komen. Je kunt er dan voor zorgen dat er geen pesticiden in zitten en telers kunnen langer de tijd nemen voor het groeiproces omdat ze niet bang hoeven te zijn om gepakt te worden.

Daarbij kan er veel beter gekeken worden naar de stoffen in de cannabis, en hoe je een plant zo laat groeien dat deze stoffen in balans zijn. CBD, THC, cannabinoïden, flavonoïden en terpenen: er zitten zoveel interessante stoffen in cannabis die samen voor een prachtig effect zorgen. En hoe beter we dat weten, hoe meer we weer kunnen experimenteren met verschillende manieren van consumeren.

BD 04-11-2021 Dringend pleidooi aan minister Grapperhaus: sta meer dan halve kilo voorraad toe in coffeeshops Tilburg

Burgemeester Weterings gaat demissionair minister Grapperhaus opnieuw vragen of de Tilburgse coffeeshops meer dan een halve kilo voorraad in huis mogen hebben. Bijna twee jaar geleden opperde hij dat al eens maar vertraging van de wietproef en corona zetten een streep door het vervolg. Maak haast, stellen coffeeshophouders.

Bijna twee jaar geleden startte de gemeente Tilburg een onderzoek naar mogelijkheden om de voorraad in de shops op te rekken naar één kilo. In aanloop naar het landelijke wietexperiment met de gesloten coffeeshopketen, wilde Weterings daarmee aan een wens van de coffeeshophouders in de stad tegemoet komen.

Hij wil de tijdelijke verruiming van de voorraad samen oppikken met de minister van justitie en de andere negen deelnemende gemeenten aan de proef met legale staatswiet. Maar die liep al veel vertraging op en werd afgelopen zomer voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat voorbereidingen, waaronder het aanwijzen van de telers, meer tijd vergen.

Deze vertraging verklaart volgens de woordvoerster van de burgemeester waarom het verzoek is blijven liggen. ,,Samen met corona, waardoor de prioriteiten elders lagen. Daarmee hebben we ons in de vingers gesneden. Maar we gaan het opnieuw aankaarten, nog voor het einde van dit jaar.”

Ook BD 4-11-2021 waar burgemeester Weterings minister Grapperhaus ontmoet >>

 

BD 14-10-2021 Tilburg zet door: coffeeshops Grass Company moeten dicht

De gemeente Tilburg blijft bij haar voornemen om de twee coffeeshops van The Grass Company te sluiten. Burgemeester en wethouders zien nog steeds een gevaar dat The Grass Company haar vergunningen misbruikt voor 'het plegen van strafbare feiten', zo schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad.

 

Raadsbrief van burgemeester Theo Weterings van 14-10-2021 iz voornemen tot intrekking vergunningen twee coffeeshops.

Beste raadsleden,
Via deze brief deel ik u mede dat ik opnieuw aan twee coffeeshops in de stad mijn voornemen tot het intrekken van hun vergunningen heb geuit Het betreft The Grass Company aan de Spoorlaan en Ochtendgloren aan de Piusstraat in Tilburg. Dit voornemen doe ik op grond van de wet Bibob en de
artikelen 39 jo 43 van de Algemene Plaatselijke Verordening.

The Grass Company 
30-09-2020 Topkapi Films NPO2 - 6 delige documentare-serie 'Cannabis' o.a over Johan van Laarhoven oprichter van de Grasscompany in Tilburg (uitzending gemist)

BD 18-12-2020 Voorraadpand The Grass Company mag open blijven: 'Er lag geen 300 maar 57 kilo'

Burgemeester Weterings besloot in juni de opslagplaats en het kantoor aan de Kooikerstraat in Tilburg te sluiten voor een periode van 2 jaar. De reden hiervoor was de voorraad softdrugs die tijdens een controle op 15 november 2019 was aangetroffen. In 2014 en 2015 werden in hetzelfde pand ook al grote hoeveelheden softdrugs gevonden. The Grass Company bevoorraadt vanaf dit adres zijn vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. 
Volgens de burgemeester is sluiting van de bedrijfsruimte noodzakelijk ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het herstel van de openbare orde.

Volgens de rechter is de hoeveelheid gevonden softdrugs veel te hoog ingeschat. Bovendien is er doelgericht naar de voorraad gezocht, wat in dit geval tegen de regels is. 'Er komt legale aanvoer van wiet. Daardoor is het minder vanzelfsprekend om nu te gaan optreden, vindt de rechter.'

Coffeeshop Ochtendgloren (Grass company)
BD 03-03-2020 Burgemeester Weterings wil coffeeshops the Grass Company Tilburg sluiten 

Weterings is de procedures gestart om de vergunningen van beide shops in te trekken. Hij neemt de maatregel op basis van een advies dat hij onlangs ontving van het Landelijk Bureau Bibob, dat op verzoek van gemeenten onderzoek doet naar de integriteit van ondernemers. ‘Het bureau komt tot de conclusie dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen mede gebruikt worden om crimineel vermogen te benutten en om strafbare feiten te plegen', schrijft Weterings in een brief aan de gemeenteraad.